ÖNSÖZ
Değerli meslektaşlarım ve öğrenciler;
Sağlık hizmetlerinin uygulanmasında hemşirelik mesleği temel taşlardan birisidir. Hasta ile karşı karşıya olan ve hastaların tüm sorunları ve sağlık hizmetleri uygulamaları ile birebir ilgilenen hemşireler insan sağlığının korunması ve hastaların biran evvel sağlıklarına kavuşabilmesi için vazgeçilmez bir yere sahiptirler. Bu nedenle topluma kaliteli hizmet verebilmeleri için hemşirelerin, bilgi ve becerilerinin en üst seviyede olması için en iyi şekilde yetiştirilmesi zorunludur.
Sağlık alanında çalışan kişilerin uzmanlık alanları ne olursa olsun meslek hayatları boyunca en sık karşılaşacakları ve en ciddi sorunları yaşayacakları alan enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu nedenle hemşire adaylarının üniversitedeki eğitimlerinde ve mezuniyet sonrasında verilen hizmet içi eğitimlerde bu konu çok önemli yer tutmaktadır.
En üst düzeyde olması gereken klinik laboratuvar ilişkilerinde hemşirelere çok önemli görevler düşmektedir. Hemşirelik hizmetlerinde klinik örneklerin zamanında ve uygun şekilde alınması, uygun şekilde gönderilmesi enfeksiyon hastalıklarının tanısında en önemli noktayı oluşturmaktadır. Bu uygulamaların hastane kalite standartlarına uygun şekilde yerine getirilmesi hastaların daha iyi, daha kısa sürede hizmet almalarını sağlayacağı gibi mortalite, morbidite oranlarını ve hastanede yatış sürelerini azaltacaktır.
İşte bu noktada hemşirelik uygulamalarında klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları konusunda yardımcı olabilecek bir kaynak kitap oluşturmayı hedefledik. Bu kitabımızda hemşirelerimiz üniversite eğitimlerinde ve meslek hayatları boyunca karşılaşabilecekleri enfeksiyon hastalıklarına yönelik temel konularda destek bulabileceklerdir.
Kitabımızı bir sonraki baskıda daha ileriye götürmek, öğrencilerimize ve meslektaşlarımıza yardımcı olması dileğiyle......
EDİTÖRLER
Prof. Dr. Ahmet BAŞUSTAOĞLU
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zeki AVCI