Risale-i Nur Külliyatından
Çanta Boy Risale Seti- Kampanyalı (14Kitap)
Gençlik Rehberi
Asrın cazibedar fitneleri karşısında başta gençler olmak üzere herkese gerçek mutluluğun iman hakikatleri dairesinde bulunduğunu Kur'ânî temsil ve hakikatlerle ispat eden bir eser.
Haşir Risalesi
İbni Sina gibi bir dâhînin"Naklî bir meseledir, akıl buna yol bulamaz"dediği "öldükten sonra diriliş" hakikatini kâinattan, insandan, Kur'ân'dan, esma-i hüsnadan ve diğer iman esaslarından yola çıkarak aklî delillerle izah ve ispat eden bir eser.
Sünnet-i Seniyye Risalesi
Risale-i Nur Külliyatından "Mirkatü's-Sünnet ve Tiryaku Marazı'l-Bid'a" (Sünnetin Mertebeleri ve Bid'a Hastalığına Tiryak) alt başlığıyla yayınlanan Sünnet-i Seniyye Risalesi'nde, Peygamber Efendimizin (asm) "Size iki şey bırakıyorum; onlara temessük etseniz necat bulursunuz: Biri kitabullah, biri Âl-i Beyt'im." ve "Fesad-ı ümmetim zamanında kim benim sünnetime temessük etse, yüz şehidin ecrini, sevabını kazanabilir." hadis-i şerifleriyle, bilhassa ahirzamanda Sünnet-i Seniyyeye tâbi olmanın önemi üzerinde durulmaktadır.
Sünnet-i Seniyye düsturlarının aklî, kalbî ve ruhî hastalıklara, özellikle de sosyal yaralara birer devâ olduğunu, başka felsefî meselelerin onların yerini tutamayacağını ifade eden Said Nursî "Şeriat-ı Muhammediye ve Sünnet-i Ahmediyede hiçbir mesele yoktur ki, müteaddit hikmetleri bulunmasın." demektedir.
Öte yandan, yazılan yetmiş-seksen risalenin, Sünnet-i Seniyyenin meselelerinin ne kadar hikmetli ve hakikatli olduğuna büyük birer şahit hükmünde olduğuna da dikkat çeken Bediüzzaman "Eğer bu mevzuya dair, iktidar olsa, yazılsa, yetmiş değil, belki yedi bin risale, o hikmetleri bitiremeyecek." sözleriyle meselenin ehemmiyetini vurgulamaktadır.
Hanımlar Rehber
Çağımız kadını arayış içindedir. Huzura ve saadete hasrettir. Aradığı saadeti, maddeci anlayışın sunduğu uyuşturucu oyuncaklarda bulması ise mümkün değildir.
İşte çağımız insanının yaşadığı korkunç buhranın inançsızlıktan veya inanç zayıflığından kaynaklandığını Kur'ân gözlüğüyle teşhis eden ve tedavi çarelerini yine Kur'ân'dan alıp sunan büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî, çağdaş kadının meselelerine de aynı anlayışla yaklaşarak, gerçek huzur ve saadetin yolunu göstermiştir. Bu yol, yeniden imanın güzelliklerine dönmekten başka bir şey değildir.
Risale-i Nur Külliyatından "Hanımlar Rehberi" isimli eser Bediüzzaman'ın "şefkat kahramanları" olarak nitelediği ve yaratılıştan gelen seciyeleri ile İslâma büyük hizmet edeceklerini müjdelediği hanımlara yönelik elmas kıymetindeki hakikatler ile "kadın" üzerinden aileyi ve toplumu çökertmeyi hedef alan ifsat komitelerine karşı yapılmış tarihî ikazları ihtiva etmektedir.
Said Nursî'nin"İnsanın en birinci üstadı ve tesirli muallimi, onun validesidir";"Kadın, aile hayatında müdîr-i dahilî olmak haysiyetiyle kocasının bütün malına, evlâdına ve her şeyine muhafaza memurudur";"İnsanın, hususan Müslümanın tahassungâhı ve bir nevi cenneti ve küçük bir dünyası aile hayatıdır"gibi tespitleri ve kadının ailenin-toplumun inşaasındaki kritik rolü de nazar-ı dikkate alınırsa, Hanımlar Rehberi'ndeki ölçülerin ehemmiyetiyle ilgili fazlaca bir şey demeye gerek kalmayacaktır.
Âyetü'l-Kübra
İnsan, bu dünyaya 'vazifeli bir misafir' olarak gönderilmiştir. Kendisine takdir edilen zaman kadar misafir kaldıktan sonra da başka bir âleme, aslî vatanı olan âhirete nakledilir. Yani o bir yolcudur; doğumla başlayan ve sonsuzluğa uzanan bir yolun yolcusu. İnsan hayat yolculuğunda, dünya misafirhanesinde iken, yaratılış gayesine uygun davranıp davranmadığına göre de, ebedî mekânında muamele görecektir.
Sizleri, kâinattan Hàlık'ını (Yaratıcısını) soran temsilî şahsın çıktığı tefekkür seyahatiyle baş başa bırakırken, bizler de asrın müceddidi Bediüzzaman Said Nursî'nin bir eserini daha neşretme imkânı verdiği için Allah'a hamd ediyoruz.
Risale-i Nur'daHürriyet Adalet Meşveret
Kur'ân'ın dört temel maksadından biri olan adalet, imanın bir hususiyeti bulunan hürriyet ve İlâhî bir emir olan meşveret Risale-i Nur Külliyatı'nda mühim mevki almış olan konulardandır.
Adaleti her şeyden önce Cenab-ı Hakkın Adl isminin bir tecellisi ve kâinatta hükmeden mühim bir unsur olarak gören Said Nursî, varlık âlemindeki bu esaslı düsturun insan hayatına da yansıması gereği üzerinde durur.
Onun, üzerinde en çok durduğu konulardan biri de, "hayatımda en esaslı düsturum" dediği "hürriyet"tir. Hürriyeti "imanın bir özelliği ve Rahmanın bir hediyesi" olarak gören Said Nursî, "Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam" demiş, hakikî hürriyet anlayışının ise "iman" ile mümkün olduğunu nazara vererek, "İman ne kadar mükemmel olursa, o derece hürriyet parlar. İşte Asr-ı Saadet!" sözleriyle, gerçek hürriyet, demokrasi, adalet ve meşveret uygulamalarının en güzel şekilde Hz. Peygamber ve Hulefâ-i Râşidîn döneminde tatbik edildiğine dikkat çekmiştir.
Said Nursî, "adalet, meşveret ve kuvvetin kanunda toplanması" şeklinde tarif ve telâkkî ettiği meşrutî, cumhurî ve demokratik sistemleri, öz itibariyle "ruh-u Şeriat"tan görmüş, İslâmiyet namına sahip çıkılması ve Kur'ân'ın esasları çerçevesinde iyileştirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunmuştur.
İşte "Risale-i Nur'da Hürriyet, Adalet, Meşveret" isimli eser, Said Nursî'nin bu konulardaki izah ve tespitlerinden öne çıkanların derlendiği bir tanzim çalışmasıdır. Metinler, kronolojik olarak sıralanmaya çalışılmış ve anlamayı kolaylaştırmak adına da ara başlıklar yerleştirilmiştir. "Meşrutiyet Dönemi" ve "Cumhuriyet Dönemi" olarak iki ana bölümden oluşan eser, Said Nursî'nin içtimaî-siyasî hayata bakan tespitlerinin küçük bir nümumesi niteliğindedir.
Meyve Risalesi
Meyve Risalesi; Allah'a ve ahirete imanın sır ve güzellikleri, gençlik nimetinin nasıl en iyi şekilde değerlendirileceği, Kur'ân ayetlerinin taşıdığı ince manalar, hayatın maksadı ve mahiyeti gibi konularda mükemmel dersleri ihtiva eder.
Bediüzzaman'ın beraatle neticelenen Denizli Hapsinin bir "meyve"si olan bu eser, hem muhtevasıyla, hem de meydana getirdiği tesirlerle bu manaların müşahhas ve canlı bir ispatı olmuş; asayişi ve huzuru teminle vazifeli olanlara en azılı mahkûmların dahi iman dersleriyle nasıl ıslah edilip vatana, millete, insanlığa faydalı birer insan hâline getirilebileceğini bilfiil göstermiştir. Öyle ki sayısız cinayet işleyerek hapse giren en caniler bile bu iman derslerine muhatap olduktan sonra tahta kurusunu dahi öldürmekten çekinecek hâle gelmişlerdir.
Bu tesiri değerlendiren Bediüzzaman, "İnşaallah bir zaman hapishaneleri tam bir ıslahhane yapmak için bahtiyar müdürler ve memurlar, o Nurları mahpuslara ekmek ve ilâç gibi tevzi edecekler" demektedir.
Yeni Asya Neşriyat, Meyve Risalesi'ni bu temenninin bir an önce hayata geçirilmesi dileğiyle derkenar lugatçeli ve indeksli olarak yepyeni bir tanzimle neşretti.
Hizmet Rehberi
Nur'un İlk Kapısı
Bediüzzaman Cevap Veriyor
Risale-i Nur'dan "Bediüzzaman Cevap Veriyor" isimli bir eser, aslında ilk olarak Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin sağlığında hazırlanmış idi. Böyle bir çalışmanın yapılmasına sebep, bugün olduğu gibi, o dönemde de Üstad Bediüzzaman'a ve Risale-i Nur'a yöneltilen, iftira seviyesine çıkan haksız isnatlardır. Günümüzde de, hücumlar o kadar insafsızca, ağır ve rencide edici yalan ve iftiralardan oluşmaktadır ki, hak ve hakikati ortaya koymak adına, yine bu isim altında bir eseri, günümüz itirazlarını göz önünde bulundurarak yeniden tanzim etmek suretiyle yayınlama ihtiyacı hissettik. itirazlara cevap teşkil edecek şekilde Risale-i Nur'dan orijinal metinleri belli konu başlıkları altında tanzim edipBediüzzaman Cevap Veriyorismi altında siz değerli okurlarımızın istifadesine sunmayı bir vazife bildik.
Kitapta başlıca şu sorulara, bizzat Bediüzzaman'ın dilinden cevaplar veriliyor:
* Risale-i Nur nedir ve nasıl bir tefsirdir?
* Risale-i Nur'un "Kur'ân'ın malı olması" ne demektir?
* Risale-i Nur'un mesleği, hedefi ve programı nedir?
* "Nurcular," bir tarikat midir, cemiyet midir, cemaat midir?
* Bediüzzaman neden şeytandan kaçar gibi siyasetten kaçtı?
* Bediüzzaman'ın 35 yıl aradan sonra tekrar siyasete bakmasının sebebi nedir?
* Nur Talebeleri ile "siyasetli cemaatler" arasındaki farklar nelerdir?
* Bediüzzaman meşrutiyet, cumhuriyet, laiklik, adalet, mahkeme vb. konularda ne dedi?
* Millî Mücadele yıllarında Bediüzzaman'ın tavrı nasıl oldu?
* Bediüzzaman, İngiliz işgalcileriyle nasıl mücadele etti?
* Said Nursî "Bediüzzaman" lâkabını neden kullandı? Bedî, Allah'ın ismi değil mi?
* Cifir ilmi ile ebced hesabının hakikati nedir?
* Kur'an, Risale-i Nur'a işaret etmiş mi?
* Bazı hocaların Risale-i Nur'a itiraz etmesi nedendir?
* Cevşen ve Celcelutiye dualarının mahiyeti nedir?
* Said Nursî ne ile yaşıyor, nasıl geçiniyordu?
* Bediüzzaman'ın evlenmemesinin ve sakal bırakmamasının sebebi nedir?
Ve daha pek çok soruya cevaplar…
"Hürriyet nedir? İstibdat nedir?", "Meşrutiyet nedir?", "Meşrutiyet ve Cumhuriyetin Şeriata uygunluğu", "Din adına siyaset yapmanın dine verdiği zararlar", "Dindarların perde yapılarak, siyasetin dinsizliğe alet edilmesi", "Demokratlık, demokratlığın ölçüleri", "Siyasette Ahrar/Hürriyetçiler çizgisi", "Meclis hâkimiyeti ve meşveretin önemi", "Gayr-i müslimlerle ilişkiler", "Hukukun üstünlüğü, adalet-i mahza" gibi konular, eserde üzerinde durulan başlıca mevzular.
Said Nursî "Eski Said'in Hutbe-i Şamiye ve zeyilleri gibi hayat-ı içtimaiye medresesinde aldığı dersleri ve konuşmaları, bu bîçare kardeşiniz bedeline, müştak olduğum kardeşlerimle benim yerimde konuşmalarını tevkil ediyorum." diyerek, bu eserdeki sosyal hayata bakan ölçülerin önemine işaret ediyor.
Eserde, özetle "Namaz ibadetinin mahiyet ve ehemmiyeti; farz namazın beş vakte tahsis edilmesinin hikmeti; nefs-i emmârenin seslendirdiği 'Namaz iyidir; fakat her gün her gün beşer defa kılmak çoktur. Bitmediğinden usanç veriyor.' sözlerine karşılık insanı uyandıran, gayet tatmin edici ve muknî 'ikaz'lar; yirmi dört saatten bir saati beş vakit namaza vererek ebedî saatler kazanmanın büyük bir ahiret ticareti olduğu; namazın dünyada, kabirde, mahşerde ve sıratta büyük mânevî kazançlar sağladığı; namazda okunan duaların mânâ ve ehemmiyeti" gibi konular üzerinde duruluyor.
Eserden bazı bölümler şunlardır:
- Zübeyir Gündüzalp'in 1947 ve 1950'de Ankara Üniversitesinde verdiği iki konferans.
- Ezher Üniversitesi talebelerine bayram tebriği münasebetiyle yazılan bir mektup.
- Hasan Feyzi Yüreğil'in Risale-i Nur hakkında bir mektup ve şiiri.
- Avrupa'da bulunan mühim bir âlimin manzumeleri.
- Onuncu Mesele münasebetiyle Hüsrev Altınbaşak'ın Üstadına yazdığı bir mektup.
- Üniversite Nur Talebelerinin, Nur hakikatlerinin fen dairesindeki fevkalâde kıymetini takdir ettiklerine dair bir numune.
- Risale-i Nur nedir? Bediüzzaman kimdir?
- Nurun yüksek bir talebesinin mahkeme müdafaasından bir parça.
- Başvekile (Adnan Menderes) verilen bir hakikat.
- Ehemmiyetli iki suâle cevap.
- Reis-i cumhura (Celâl Bayar) ve Başvekile (Adnan Menderes) hitaben yazılmış iki hakikat.
- Üniversiteli bir Nur Talebesinin beraatle neticelenen mahkeme müdafaası.
Risale-i Nur Külliyatından
Çanta Boy Risale Seti- Kampanyalı (14Kitap)
Gençlik Rehberi
Asrın cazibedar fitneleri karşısında başta gençler olmak üzere herkese gerçek mutluluğun iman hakikatleri dairesinde bulunduğunu Kur'ânî temsil ve hakikatlerle ispat eden bir eser.
Haşir Risalesi
İbni Sina gibi bir dâhînin"Naklî bir meseledir, akıl buna yol bulamaz"dediği "öldükten sonra diriliş" hakikatini kâinattan, insandan, Kur'ân'dan, esma-i hüsnadan ve diğer iman esaslarından yola çıkarak aklî delillerle izah ve ispat eden bir eser.
Sünnet-i Seniyye Risalesi
Risale-i Nur Külliyatından "Mirkatü's-Sünnet ve Tiryaku Marazı'l-Bid'a" (Sünnetin Mertebeleri ve Bid'a Hastalığına Tiryak) alt başlığıyla yayınlanan Sünnet-i Seniyye Risalesi'nde, Peygamber Efendimizin (asm) "Size iki şey bırakıyorum; onlara temessük etseniz necat bulursunuz: Biri kitabullah, biri Âl-i Beyt'im." ve "Fesad-ı ümmetim zamanında kim benim sünnetime temessük etse, yüz şehidin ecrini, sevabını kazanabilir." hadis-i şerifleriyle, bilhassa ahirzamanda Sünnet-i Seniyyeye tâbi olmanın önemi üzerinde durulmaktadır.
Sünnet-i Seniyye düsturlarının aklî, kalbî ve ruhî hastalıklara, özellikle de sosyal yaralara birer devâ olduğunu, başka felsefî meselelerin onların yerini tutamayacağını ifade eden Said Nursî "Şeriat-ı Muhammediye ve Sünnet-i Ahmediyede hiçbir mesele yoktur ki, müteaddit hikmetleri bulunmasın." demektedir.
Öte yandan, yazılan yetmiş-seksen risalenin, Sünnet-i Seniyyenin meselelerinin ne kadar hikmetli ve hakikatli olduğuna büyük birer şahit hükmünde olduğuna da dikkat çeken Bediüzzaman "Eğer bu mevzuya dair, iktidar olsa, yazılsa, yetmiş değil, belki yedi bin risale, o hikmetleri bitiremeyecek." sözleriyle meselenin ehemmiyetini vurgulamaktadır.
Hanımlar Rehber
Çağımız kadını arayış içindedir. Huzura ve saadete hasrettir. Aradığı saadeti, maddeci anlayışın sunduğu uyuşturucu oyuncaklarda bulması ise mümkün değildir.
İşte çağımız insanının yaşadığı korkunç buhranın inançsızlıktan veya inanç zayıflığından kaynaklandığını Kur'ân gözlüğüyle teşhis eden ve tedavi çarelerini yine Kur'ân'dan alıp sunan büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî, çağdaş kadının meselelerine de aynı anlayışla yaklaşarak, gerçek huzur ve saadetin yolunu göstermiştir. Bu yol, yeniden imanın güzelliklerine dönmekten başka bir şey değildir.
Risale-i Nur Külliyatından "Hanımlar Rehberi" isimli eser Bediüzzaman'ın "şefkat kahramanları" olarak nitelediği ve yaratılıştan gelen seciyeleri ile İslâma büyük hizmet edeceklerini müjdelediği hanımlara yönelik elmas kıymetindeki hakikatler ile "kadın" üzerinden aileyi ve toplumu çökertmeyi hedef alan ifsat komitelerine karşı yapılmış tarihî ikazları ihtiva etmektedir.
Said Nursî'nin"İnsanın en birinci üstadı ve tesirli muallimi, onun validesidir";"Kadın, aile hayatında müdîr-i dahilî olmak haysiyetiyle kocasının bütün malına, evlâdına ve her şeyine muhafaza memurudur";"İnsanın, hususan Müslümanın tahassungâhı ve bir nevi cenneti ve küçük bir dünyası aile hayatıdır"gibi tespitleri ve kadının ailenin-toplumun inşaasındaki kritik rolü de nazar-ı dikkate alınırsa, Hanımlar Rehberi'ndeki ölçülerin ehemmiyetiyle ilgili fazlaca bir şey demeye gerek kalmayacaktır.
Âyetü'l-Kübra
İnsan, bu dünyaya 'vazifeli bir misafir' olarak gönderilmiştir. Kendisine takdir edilen zaman kadar misafir kaldıktan sonra da başka bir âleme, aslî vatanı olan âhirete nakledilir. Yani o bir yolcudur; doğumla başlayan ve sonsuzluğa uzanan bir yolun yolcusu. İnsan hayat yolculuğunda, dünya misafirhanesinde iken, yaratılış gayesine uygun davranıp davranmadığına göre de, ebedî mekânında muamele görecektir.
Sizleri, kâinattan Hàlık'ını (Yaratıcısını) soran temsilî şahsın çıktığı tefekkür seyahatiyle baş başa bırakırken, bizler de asrın müceddidi Bediüzzaman Said Nursî'nin bir eserini daha neşretme imkânı verdiği için Allah'a hamd ediyoruz.
Risale-i Nur'daHürriyet Adalet Meşveret
Kur'ân'ın dört temel maksadından biri olan adalet, imanın bir hususiyeti bulunan hürriyet ve İlâhî bir emir olan meşveret Risale-i Nur Külliyatı'nda mühim mevki almış olan konulardandır.
Adaleti her şeyden önce Cenab-ı Hakkın Adl isminin bir tecellisi ve kâinatta hükmeden mühim bir unsur olarak gören Said Nursî, varlık âlemindeki bu esaslı düsturun insan hayatına da yansıması gereği üzerinde durur.
Onun, üzerinde en çok durduğu konulardan biri de, "hayatımda en esaslı düsturum" dediği "hürriyet"tir. Hürriyeti "imanın bir özelliği ve Rahmanın bir hediyesi" olarak gören Said Nursî, "Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam" demiş, hakikî hürriyet anlayışının ise "iman" ile mümkün olduğunu nazara vererek, "İman ne kadar mükemmel olursa, o derece hürriyet parlar. İşte Asr-ı Saadet!" sözleriyle, gerçek hürriyet, demokrasi, adalet ve meşveret uygulamalarının en güzel şekilde Hz. Peygamber ve Hulefâ-i Râşidîn döneminde tatbik edildiğine dikkat çekmiştir.
Said Nursî, "adalet, meşveret ve kuvvetin kanunda toplanması" şeklinde tarif ve telâkkî ettiği meşrutî, cumhurî ve demokratik sistemleri, öz itibariyle "ruh-u Şeriat"tan görmüş, İslâmiyet namına sahip çıkılması ve Kur'ân'ın esasları çerçevesinde iyileştirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunmuştur.
İşte "Risale-i Nur'da Hürriyet, Adalet, Meşveret" isimli eser, Said Nursî'nin bu konulardaki izah ve tespitlerinden öne çıkanların derlendiği bir tanzim çalışmasıdır. Metinler, kronolojik olarak sıralanmaya çalışılmış ve anlamayı kolaylaştırmak adına da ara başlıklar yerleştirilmiştir. "Meşrutiyet Dönemi" ve "Cumhuriyet Dönemi" olarak iki ana bölümden oluşan eser, Said Nursî'nin içtimaî-siyasî hayata bakan tespitlerinin küçük bir nümumesi niteliğindedir.
Meyve Risalesi
Meyve Risalesi; Allah'a ve ahirete imanın sır ve güzellikleri, gençlik nimetinin nasıl en iyi şekilde değerlendirileceği, Kur'ân ayetlerinin taşıdığı ince manalar, hayatın maksadı ve mahiyeti gibi konularda mükemmel dersleri ihtiva eder.
Bediüzzaman'ın beraatle neticelenen Denizli Hapsinin bir "meyve"si olan bu eser, hem muhtevasıyla, hem de meydana getirdiği tesirlerle bu manaların müşahhas ve canlı bir ispatı olmuş; asayişi ve huzuru teminle vazifeli olanlara en azılı mahkûmların dahi iman dersleriyle nasıl ıslah edilip vatana, millete, insanlığa faydalı birer insan hâline getirilebileceğini bilfiil göstermiştir. Öyle ki sayısız cinayet işleyerek hapse giren en caniler bile bu iman derslerine muhatap olduktan sonra tahta kurusunu dahi öldürmekten çekinecek hâle gelmişlerdir.
Bu tesiri değerlendiren Bediüzzaman, "İnşaallah bir zaman hapishaneleri tam bir ıslahhane yapmak için bahtiyar müdürler ve memurlar, o Nurları mahpuslara ekmek ve ilâç gibi tevzi edecekler" demektedir.
Yeni Asya Neşriyat, Meyve Risalesi'ni bu temenninin bir an önce hayata geçirilmesi dileğiyle derkenar lugatçeli ve indeksli olarak yepyeni bir tanzimle neşretti.
Hizmet Rehberi
Nur'un İlk Kapısı
Bediüzzaman Cevap Veriyor
Risale-i Nur'dan "Bediüzzaman Cevap Veriyor" isimli bir eser, aslında ilk olarak Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin sağlığında hazırlanmış idi. Böyle bir çalışmanın yapılmasına sebep, bugün olduğu gibi, o dönemde de Üstad Bediüzzaman'a ve Risale-i Nur'a yöneltilen, iftira seviyesine çıkan haksız isnatlardır. Günümüzde de, hücumlar o kadar insafsızca, ağır ve rencide edici yalan ve iftiralardan oluşmaktadır ki, hak ve hakikati ortaya koymak adına, yine bu isim altında bir eseri, günümüz itirazlarını göz önünde bulundurarak yeniden tanzim etmek suretiyle yayınlama ihtiyacı hissettik. itirazlara cevap teşkil edecek şekilde Risale-i Nur'dan orijinal metinleri belli konu başlıkları altında tanzim edipBediüzzaman Cevap Veriyorismi altında siz değerli okurlarımızın istifadesine sunmayı bir vazife bildik.
Kitapta başlıca şu sorulara, bizzat Bediüzzaman'ın dilinden cevaplar veriliyor:
* Risale-i Nur nedir ve nasıl bir tefsirdir?
* Risale-i Nur'un "Kur'ân'ın malı olması" ne demektir?
* Risale-i Nur'un mesleği, hedefi ve programı nedir?
* "Nurcular," bir tarikat midir, cemiyet midir, cemaat midir?
* Bediüzzaman neden şeytandan kaçar gibi siyasetten kaçtı?
* Bediüzzaman'ın 35 yıl aradan sonra tekrar siyasete bakmasının sebebi nedir?
* Nur Talebeleri ile "siyasetli cemaatler" arasındaki farklar nelerdir?
* Bediüzzaman meşrutiyet, cumhuriyet, laiklik, adalet, mahkeme vb. konularda ne dedi?
* Millî Mücadele yıllarında Bediüzzaman'ın tavrı nasıl oldu?
* Bediüzzaman, İngiliz işgalcileriyle nasıl mücadele etti?
* Said Nursî "Bediüzzaman" lâkabını neden kullandı? Bedî, Allah'ın ismi değil mi?
* Cifir ilmi ile ebced hesabının hakikati nedir?
* Kur'an, Risale-i Nur'a işaret etmiş mi?
* Bazı hocaların Risale-i Nur'a itiraz etmesi nedendir?
* Cevşen ve Celcelutiye dualarının mahiyeti nedir?
* Said Nursî ne ile yaşıyor, nasıl geçiniyordu?
* Bediüzzaman'ın evlenmemesinin ve sakal bırakmamasının sebebi nedir?
Ve daha pek çok soruya cevaplar…
"Hürriyet nedir? İstibdat nedir?", "Meşrutiyet nedir?", "Meşrutiyet ve Cumhuriyetin Şeriata uygunluğu", "Din adına siyaset yapmanın dine verdiği zararlar", "Dindarların perde yapılarak, siyasetin dinsizliğe alet edilmesi", "Demokratlık, demokratlığın ölçüleri", "Siyasette Ahrar/Hürriyetçiler çizgisi", "Meclis hâkimiyeti ve meşveretin önemi", "Gayr-i müslimlerle ilişkiler", "Hukukun üstünlüğü, adalet-i mahza" gibi konular, eserde üzerinde durulan başlıca mevzular.
Said Nursî "Eski Said'in Hutbe-i Şamiye ve zeyilleri gibi hayat-ı içtimaiye medresesinde aldığı dersleri ve konuşmaları, bu bîçare kardeşiniz bedeline, müştak olduğum kardeşlerimle benim yerimde konuşmalarını tevkil ediyorum." diyerek, bu eserdeki sosyal hayata bakan ölçülerin önemine işaret ediyor.
Eserde, özetle "Namaz ibadetinin mahiyet ve ehemmiyeti; farz namazın beş vakte tahsis edilmesinin hikmeti; nefs-i emmârenin seslendirdiği 'Namaz iyidir; fakat her gün her gün beşer defa kılmak çoktur. Bitmediğinden usanç veriyor.' sözlerine karşılık insanı uyandıran, gayet tatmin edici ve muknî 'ikaz'lar; yirmi dört saatten bir saati beş vakit namaza vererek ebedî saatler kazanmanın büyük bir ahiret ticareti olduğu; namazın dünyada, kabirde, mahşerde ve sıratta büyük mânevî kazançlar sağladığı; namazda okunan duaların mânâ ve ehemmiyeti" gibi konular üzerinde duruluyor.
Eserden bazı bölümler şunlardır:
- Zübeyir Gündüzalp'in 1947 ve 1950'de Ankara Üniversitesinde verdiği iki konferans.
- Ezher Üniversitesi talebelerine bayram tebriği münasebetiyle yazılan bir mektup.
- Hasan Feyzi Yüreğil'in Risale-i Nur hakkında bir mektup ve şiiri.
- Avrupa'da bulunan mühim bir âlimin manzumeleri.
- Onuncu Mesele münasebetiyle Hüsrev Altınbaşak'ın Üstadına yazdığı bir mektup.
- Üniversite Nur Talebelerinin, Nur hakikatlerinin fen dairesindeki fevkalâde kıymetini takdir ettiklerine dair bir numune.
- Risale-i Nur nedir? Bediüzzaman kimdir?
- Nurun yüksek bir talebesinin mahkeme müdafaasından bir parça.
- Başvekile (Adnan Menderes) verilen bir hakikat.
- Ehemmiyetli iki suâle cevap.
- Reis-i cumhura (Celâl Bayar) ve Başvekile (Adnan Menderes) hitaben yazılmış iki hakikat.
- Üniversiteli bir Nur Talebesinin beraatle neticelenen mahkeme müdafaası.
Kitabın temin süresi ortalama 3-5 gündür. Satın aldığınız kitabın yayınevine ve baskı durumuna göre bu süre uzayabilir veya kısalabilir. Megakitap.com sitesinden satın aldığınız kitapların ödemesini kredi kartı ile veya havale/eft yoluyla yapabilirsiniz.
Kitaplar temin edildikten sonra kargoya verilecektir. Stokta bulunan kitaplar aynı gün kargoya verilir. Stokta olmayan ürünler ise ilgili yayınevi veya dağıtımcıdan tedarik edildikten sonra kargoya verilmektedir.
Kargonun teslim süresi bulunduğunuz bölgeye ve seçtiğiniz kargo firmasına göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 1-2 gündür.
Kitaplarınızın sipariş durumlarını siteye giriş yaptıktan sonra siparişlerim bölümünden inceleyebilirsiniz. Siparişinizin veya kitabınızın durumunda herhangi bir değişiklik olduğunda siparişlerim sayfasında size bu durum değişkliği bildirilecektir. Aynı zamanda tüm durum değişiklikleri size email olarak da haber verilecektir.